ΕΟΔΥ: Συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων
Επτά συμβουλές για την προετοιμασία αλλά και τον χειρισμό τροφίμων εξέδωσε ο ΕΟΔΥ
Ο κορωνοϊός προελαύνει σε όλη την υφήλιο και οι υγειονομικές αρχές κάθε χώρας λαμβάνουν συνεχώς αυστηρά μέτρα για την διακοπή της μετάδοσης και την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στα πλαίσια της ενημέρωσης και της προφύλαξης των πολιτών, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων είναι απομονωμένοι στα σπίτια τους, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας παραθέτει επτά απλές συμβουλές που πρέπει όλοι να λαμβάνουμε υπόψη για το μαγείρεμα και τον χειρισμό των τροφίμων κατα την προετοιμασία γευμάτων στο σπίτι.
Ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή δίοδο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού.
Επιστήμονες και αρχές σε όλο τον κόσμο, που παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού, δεν έχουν αναφέρει περιπτώσεις μετάδοσης του ιού μέσω των τροφίμων.
Ωστόσο το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας συστήνει τα παρακάτω ως καλές πρακτικές υγιεινής κατά τον χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων:
1. Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού
2. Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού
3. Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού.
4. Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού
5. Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα
6. Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του
7. Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας,πουλερικά, θαλασσινά)